?ویژگی های دوران سه گانه تربیت فرزندان چیست؟❓(قسمت دوم)
✴️ هفت سال دوم این است که (الزمهُ نفسکَ وضمهُ الیک الزمهُ نفسکَ) یعنی همراهیش کن. این در هفت سال دوم آمده و در یک روایت هم این مطلب در مورد هفت سال سوم آمده است. به هر حال باید در هر دو مرحله با فرزند خویش همراه شود. وی را ملازم خودش قرار دهد، و آداب را از این طریق به او منتقل کند. و مراقبت هایی از لحاظ معنوی و اخلاقی و تربیتی داشته باشد.
✴️ هفت سال سوم شروع فعالیت های اقتصادی و اجتماعی است. نکته دیگر هم همان به استخدام درآوردن فرزند است. و این در واقع به کار گرفتن او است. وزیر و ورود در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی در این مرحله تأکید شده است.
❌ جمع بندی مراحل تربیتی از دید روایات:
روح کلی مسئله که در همه روایات آمده، مثل: (تأدیب، و الزمه و الزمه نفسک و ضمه) اینها امور کلی مراحل سه گانه است که در یک مرحله ای از رویش تأکید شده و هیچکدام از اینها دیگری را نفی نمیکند. مثلاً وقتی میگوید “سید” معنایش این نیست که آقایی و کرامتش را در جای دیگر رعایت نکند، اینها هر کدام تأکیدات، در یک مرحله است و هیچ کدام را نمیشود بگوییم در مرحله دیگر مصداقی ندارد و باید کناربگذاریم. در حقیقت در هر مرحله ای روی یک چیز تأکید شده و در مرحله سوم روی همراه و تعامل بیشتری با او داشتن سفارش شده است. البته درتمام مراحل احترام وجود دارد.
⭕️ یک بحث دیگر هم وجود دارد که آیا تربیت کردن به پدر اختصاص دارد؟ یا پدر و مادر هر دو را شامل میشود؟ تربیت زن و مرد ندارد، در نتیجه زن و مرد هر دو در تربیت نقش دارند و شامل هر دو آنها میشود.
? کتاب وسائل الشیعه، ج ۲۱، ص ۴۷۳ و ۴۷۵ و ۴۷۶
✍️ از یادداشت های آقای مرزبان کریمی
فرم در حال بارگذاری ...